Principiul Vojta a fost dezvoltat de neurologul și neurologul pediatru  Prof. Dr. Vaclav Vojta intre anii 1950 și 1970.

Terapia Vojta poate fi folositã de la naştere pânã la o vârstã târzie - desigur cu scopuri diferite. Terapia Vojta se adreseaza prematurilor, nou nascutilor cu risc, copiilor, adolescentilor și adultilor cu tulburari neurologice, de postura sau probleme ortopedice.   Cu ajutorul ei tulburãrile de mişcare pot fi tratate cu succes încã de la început. Terapia Vojta poate fi folositã ca terapie de bazã în domeniul fizioterapiei la orice tulburare de mişcare şi numeroase afecţiuni.

Atunci când mișcările normale ca prinderea, verticalizarea și mersul, nu sunt primar invatate, exersate și antrenate, Terapia Vojta ajuta la deprinderea lor prin miscari elementare. Cu ajutorul terapiei,prin miscari reflexe și presiune aplicata cu direcție precisa, în diferite poziții și zone clar determinate ale corpului se recastiga libertatea de mișcare.

Beneficiile terapiei

De spectrul larg al efectelor terapiei Vojta, profită pacienţi de toate vârstele cu boli în întregime diferite, ca spre exemplu:

 • pareze cerebrale
 • scolioze ale coloanei vertebrale
 • displazii şi luxaţii ale articulaţiei şoldului

Chiar şi la tulburări cerebrale de mişcare pregnante, sunt influenţate şi modificate clar, în sens pozitiv, mecanisme de verticalizare sau funcţii de sprijin precum şi aptitudini comunicative. Terapia Vojta poate fi aplicată ca bază în fizioterapie la aproape orice tulburare de mişcare, ca şi la o multitudine de boli, ca spre exemplu:

 • Tulburări centrale de coordonare la vârsta sugarului
 • Tulburări de mişcare ca urmare a leziunilor sistemului nervos central (Pareze cerebrale, apoplexie, scleroză multiplă ş.a.)
 • Paralizii periferice ale braţelor şi picioarelor (de exemplu pareze de plex brahial, spina bifida, leziuni medulare ş.a.)
 • Diferite boli musculare
 • Îmbolnăviri şi limitări funcţionale ale coloanei vertebrale, ca spre exemplu diformităţi ale coloanei vertebrale (Scolioze)
 • Leziuni ortopedice / traumatologice relevante ale umărului şi braţelor, şoldului şi picioarelor
 • Tratamentul dezvoltării defectuoase a şoldului (displazii / luxaţii de şold)
 • Probleme ale funcţiilor respiratorii, deglutiţiei şi masticaţiei

Initierea şi efectuarea terapiei Vojta

Pe lângă afecţiunea de bază, efectul şi prin acesta succesul terapiei prin metoda Vojta este determinat de intensitatea şi precizia ei. După indicarea terapiei Vojta de către medicul specialist curant, terapeutul Vojta al Centrului Monthera va concepe un program individual, stabilind împreună cu pacientul/părinţii scopurile terapiei. Programul terapeutic este apoi adaptat la intervale regulate în conformitate cu evoluţia pacientului.

Iniţierea în vederea executării terapiei Vojta de către părinţi, respectiv aparţinători, are loc de regulă neîntârziat, astfel încât terapia să poată fi începută şi acasă, realizându-se intensitatea necesară acesteia. 

Terapia Vojta se aplică individual.